Het was maandag 24 november volle bak op de laatste PCR-avond van het jaar in koffiebar Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein in Rotterdam. Die avond stond crisiscommunicatie centraal.
Wat vooral bleef hangen is dat crisiscommunicatie voor de politie in hoge mate draait om – soms heftige – emoties. Niet alleen bij direct betrokkenen en het publiek maar ook bij het politiepersoneel zelf, dat soms met extreme situaties én publiciteit tijdens en soms nog lang na afloop van incidenten te maken krijgt. Zo voelden agenten zich in 2009 bij een dancefeest in Hoek van Holland zo door hooligans in het nauw gebracht dat zij tientallen kogels afvuurden en daarbij een 19-jarige jongen dodelijk troffen. De schokkende ervaringen van agenten die destijds bij dit drama betrokken waren, zijn opgetekend in een boekje waarvan alle aanwezigen een exemplaar ontvingen.
Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) maakte in zijn met humor doorspekte optreden duidelijk hoe hij burgemeesters bijstaat in tijden van crisis. Jong deed dat onder meer bij de beruchte Facebook-rel in 2012 rondom Project X in Haren en het neerstorten van vlucht MH17 in het Oekraïense luchtruim (2014).
De locatie gaf een extra bijzonder karakter aan de bijeenkomst. We waren te gast bij Heilige Boontjes, een koffiebar gevestigd in het voormalige politiebureau Eendrachtsplein. Heilige Boontjes is tevens een leerwerktraject voor ex-gedetineerde jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Het initiatief werd in 2017 bekroond met de Hein Roethof-prijs, een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste initiatief om criminaliteit te voorkomen.