Maandag 25 november
Een recordaantal van 175 geïnteresseerden zat maandagavond 25 november vol verwachting klaar voor de masterclass leiderschapscommunicatie door Rozemarijn Dols en Manfred van Doorn in Maaspodium Rotterdam. Centrale vragen in deze masterclass: wat is leiderschap eigenlijk en waar kun je het aan herkennen? Met als achterliggende gedachte dat wie beseft wat een leider in de ogen van normale stervelingen tot een leider maakt, als communicatieadviseur van onschatbare waarde kan zijn.
Manfred trapt af door geïnformeerd optimisme als de sleutel tot effectief leiderschap te verklaren en stelt dat leiderschap vooral voortkomt uit wie je bent en wat je doet, niet uit je plek in de pikorde op de apenrots.
Aan de hand van bekende en minder bekende filmfragmenten maken Rozemarijn en Manfred inzichtelijk hoe leiderschap – of een gebrek daaraan – zich kan manifesteren. We treden in het voetspoor van de ‘Reis van de held’, het twaalf stappen omvattende ontwikkelingspad dat je als leider volgens literatuurwetenschapper Joseph Campbell bij het verwezenlijken van jezelf en je dromen noodzakelijkerwijs hebt te doorlopen.
Wij zijn er getuige van hoe Angela Merkel zich kon ontwikkelen tot moeder der natie –“Die Gestalt die uns schützt” – door indertijd op het juiste moment haar mentor Helmut Kohl een fatale dolkstoot toe te dienen en zo de weg te effenen naar het leiderschap van haar partij.
In de film Chernobyl krijgt de toenmalige Sovjet-minister van mijnbouw een pijnlijk en stoffig lesje in nederigheid…
“Now you look as the minister of coal!”
We zien Wouter Bos in campagnetijd verbaal worstelen met zijn communicatieadviseur… “”
“Ik ben wel de laatste die twijfels moet tonen.”
We horen ‘Iron Lady’ Margaret Thatcher stemlessen nemen maar ook de grens trekken bij al te ver gaande kledingadviezen. Hoe bewaak je als leider de balans tussen authenticiteit en aanpassing aan je publiek?
“You need to lose the hat, Madam.”
In een fragment van de film ‘Official Secrets’ ervaren we de spanning van een beslissing die essentieel genoeg is om alles op het spel te zetten…
“Yes, we support the war but this is a f*cking good story.”
Van de nieuwe TV-serie ‘The morning Show‘ beseffen we dat leren stilzitten wanneer je geschoren wordt ook bij leiderschap hoort.
In de film ‘Denial‘ maakt Tim Wilkinson aan Rachel Weisz en ons duidelijk dat je als leider bereid moet zijn jezelf op te offeren als dit noodzakelijk is om het kwaad te overwinnen…
“It’s the price you pay for winning.”
In de film ‘The Post’ zien we hoe Meryl Streep als uitgever van de Washington Post het ultieme moment van de waarheid herkent…
“This is my decision and now I’m going to bed.”
In fase 12 is de cirkel rond en demonstreert Nieuw Zeeland’s premier Jacinda Ardern in the Christchurch-crisis de kracht van één worden met je gemeenschap.
De afdronk van dit uiterst boeiende avondje #movielearning is hoopgevend en niet alleen omdat Margaret Thatcher’s vader een eenvoudige kruidenier was zoals uit de quiz aan het einde van de avond duidelijk werd. We kunnen ook concluderen dat we allemaal leiders in de dop zijn. We bevinden ons alleen in verschillende fasen van onze reis. Behouden vaart!
Deze Masterclass Leiderschapscommunicatie was een coproductie van Logeion en Platform Communicatie Rotterdam. Met dank aan sprekers Manfred en Rozemarijn en dagvoorzitter Simone Bel en alle (overige) aanwezigen.