"If you just love movies enough, you can make a good one."
Quentin Tarantino Tweet
Een van de belangrijkste dingen die 2020 ons op zakelijk vlak heeft geleerd is wel hoe veelzijdig en krachtig video kan zijn. Van videocalls tot livestreams en instructievideo’s, video speelt op dit moment een zeer belangrijke rol in het draaiende houden van onze ondernemingen. Wie in de dagelijkse werkpraktijk nog weinig met video heeft gedaan, zal daar na dit corona jaar vast en zeker anders over zijn gaan denken.
Waar 15 jaar geleden ‘iets’ doen met video ondenkbaar was zonder het inhuren van een bureau die gespecialiseerd is in audiovisuele producties, kun je tegenwoordig met je eigen smartphone en een gratis montageprogramma prima films maken. Hieronder een paar tips die je helpen kwalitatieve inhouse video’s te produceren voor je online en social kanalen.
1. Maak een script
Een script helpt om een effectieve boodschap te formuleren en je opnamen te stroomlijnen. Bedenk van tevoren altijd eerst wie je doelgroep is en wat het doel is van de video. Wil je ze bijvoorbeeld alleen informeren, inspireren of is het de bedoeling dat ze actie gaan ondernemen. Zich inschrijven voor een training bijvoorbeeld. Bepaal ook via welke kanalen je de video gaat publiceren. Bepaal vervolgens wat je boodschap is en hoe je deze wilt overbrengen. Serieus of met een vleugje humor? Hoe zie je dit visueel voor je? Schrijf het uit in je script.
Heb je een script geschreven, werk deze vervolgens uit in een shotlist of een storyboard waarin je exact aangeeft hoe je de visuele vertaling maakt. Dit hoef je niet altijd te doen, zeker als het eenvoudige vlogs of interviews betreft. Heb je een meer ambitieus idee in gedachten, dan kan storyboarding absoluut nuttig zijn.
2. Investeer in geluidsapparatuur
Goed geluid is heel belangrijk in een video. Het geluid dat de ingebouwde microfoon van je smartphone opneemt is vaak niet zo goed. Er worden veel omgevingsgeluiden meegenomen, die je later in de montage ook niet meer weg krijgt. Ook wordt de geluidskwaliteit slechter als je verder van je telefoon af gaat staan. Een externe microfoon biedt uitkomst. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van je onderwerp.
Lavalier of dasspeld-microfoon
Een dasspeld microfoon is gemaakt om geluid van dichtbij op te nemen en ideaal voor het filmen van vlogs, toespraken of interviews. Zoals de naam al doet vermoeden speld je dit kleine microfoontje dicht bij de mond van de spreker. Op de kraag, op de das of ander handig kledingaccessoire ter hoogte van het borstbeen. Mede doordat het dicht bij de bron zit, neemt de lavalier op wat de spreker zegt zonder bijgeluiden. En dat is precies wat je wil.
Een dasspeld microfoon is een kleine, maar belangrijke investering als je eigen video’s wilt opnemen. De prijs van een lavalier varieert van 20 tot ca. 150 euro. Eigen ervaring leert dat de meest goedkope exemplaren vaak prima zijn. Voor een paar tientjes meer heb je er een van een bekender merk en iets betere kwaliteit. Zelf maken we graag gebruik van de Rode SmartLav+. Waar je ook op moet letten bij de aanschaf van de dasspeld microfoon, is de lengte van de kabel. Kies er een waar je ook een verlengkabel bij aan kunt schaffen. Die heb je nodig om voldoende afstand te kunnen nemen zodat je de spreker op de juiste manier in het kader van je smartphone krijgt, terwijl de kabel van de microfoon er nog steeds mee verbonden blijft.
Shotgun-microfoon of richtmicrofoon
Een shotgun microfoon of richtmicrofoon is geschikt als je een gesprek tussen meerdere personen of een interview opneemt, waarbij je enige afstand moet bewaren van je onderwerp. Wat karakteristiek is voor shotgun microfoons is hun hoge richtgevoeligheid. Deze microfoon neemt geluid aan de voorkant op. De zijkanten en de achterkant van de microfoon zijn minder gevoelig voor geluid, waardoor alle geluiden die zich niet aan de voorkant bevinden wegvallen.
Shotgun microfoons worden vaak gebruikt op filmsets, in nieuwsrapportages of interviews bij evenementen, zoals voetbalwedstrijden. Ook voor smartphones zijn verschillende soorten richtmicrofoons te koop, die net als dasspeld microfoons in prijs en kwaliteit kunnen variëren van enkele tientjes tot 100 euros. Aanraders zijn de RodeVideoMic Me-L en de Shure MV88 voor iPhones.
Stereomicrofoon
Soms wil je niet alleen gesprekken, maar ook juist omgevingsgeluid opnemen. Ga dan voor een stereomicrofoon. De stereomicrofoon combineert het geluid van twee microfoons die ieder een andere kant op wijzen. Op deze manier wordt het geluid ruimtelijker. Net zoals wij met onze twee oren ruimtelijk geluid kunnen horen. Voor gebruik op smartphones bestaan verschillende opties, zoals bijvoorbeeld de Zoom iQ7.
3. Kies een locatie met goede verlichting
Vermijd donkere locaties of locaties waar het licht van slechts een bron afkomstig is. Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht. Kies bij voorkeur voor lichte buitenlocaties (zeker met mooi weer) of lichte binnenruimtes. Film ook altijd met het licht mee om tegenlicht te vermijden.
Moet je per se op een specifieke locatie filmen, maar zijn de lichtomstandigheden niet ideaal, dan kun je ook zelf aan de slag met (geschikte!) lampen.
4. Ken je basisshots
Totaal, medium en close-up. Dat zijn de drie basisshots die iedere videomaker moet kennen. En belangrijke tools voor visual storytelling.
- Totaal shot: de hele ruimte waar de persoon zicht bevindt is in beeld.
- Medium shot: een persoon gefilmd vanaf borsthoogte.
- Close-up: een gezicht of een deel van het gezicht van dichtbij gefilmd.
Door in je video met deze shots af te wisselen, creëer je een meer spannendere vertelstructuur. Met de keuzes die je qua shots en kadering maakt kun je ook dingen benadrukken. Verdiep je in camera shots en angles om een betere videomaker te worden. Dit is een leuk artikel om te beginnen met veel leuke voorbeelden uit Hollywood films.
5. Zorg voor ondertiteling van je video
Mensen bekijken online video’s vaak zonder geluid. Dit is met name zo op social media en als mensen zich in drukke buitenruimtes bevinden. Een ondertiteling aan je video toevoegen is haast een must. Het kost wat tijd, maar je maakt je video wel toegankelijker voor je publiek, wat op zijn buurt voor een groter bereik zorgt.
extra tips:
- vergeet niet de batterij van je smartphone op te laden en zorg voor een volgeladen powerbank!
- vergeet het geluid niet eerst te testen voordat je echte opnames maakt!
- zet je smartphone op vliegtuigmodus om telefoontjes en appjes tijdens opnames te vermijden!
- zorg voor een leuke intro en outro in de huisstijl van je bedrijf!
- werk in formats en series, mensen vinden het leuk om ergens naar uit te kijken!
Deze blog verscheen oorspronkelijk op Versdenkers.nl